ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ
Eshop

Οι άνθρωποί μας, η ψυχή μας – Γιώτα Μηλίτση

Η συγκεκριμένη ενότητα είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους μας. Την ψυχή των Παιδικών Χωριών SOS, που κάθε μέρα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια οικογένεια, με αγάπη, σεβασμό και ασφάλεια. Γνωρίστε τη Γιώτα Μηλίτση, Υπεύθυνη του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας της Καλαμάτας.

 

Ποιος είναι ο ρόλος του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στην κοινωνία της Καλαμάτας;

Στόχος του Κέντρου είναι η υποστήριξη οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικές και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, ώστε να ενδυναμωθούν και να νιώσουν ασφαλείς στη διαχείριση και αντιμετώπιση των αναγκών της καθημερινότητάς τους, έχοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας την πλαισίωση και φροντίδα των παιδιών τους. Αυτό επιτελείται μέσα από την παροχή συμβουλευτικής, ψυχολογικής υποστήριξης σε γονείς και παιδιά, μαθησιακής και ειδικής μαθησιακής υποστήριξης, λογοθεραπείας και συμμετοχής των παιδιών και εφήβων σε ψυχοπαιδαγωγικές ομάδες. Στην πόλη μας, το Κέντρο Στήριξης και το Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης, είναι τα μόνα προγράμματα, που καλύπτουν ολιστικά τις ανάγκες των οικογενειών, παρέχοντας σημαντική και ουσιαστική πλαισίωση.

 

Τι πιστεύεις ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη οι οικογένειες που υποστηρίζονται από το Κέντρο;

Αυτό που έχουν πραγματικά ανάγκη, είναι η επικοινωνία με επαγγελματίες, που χαρακτηρίζονται από ενσυναίσθηση, τους παρέχουν ασφάλεια και νιώθουν εμπιστοσύνη μαζί τους. Η ανάγκη για μοίρασμα των δυσκολιών τους είναι έντονη και όταν βρίσκουν άτομα που μπορούν να τους «αγκαλιάσουν», να τους ακούσουν και να τους αφουγκραστούν, αυτό τους δημιουργεί ισορροπία, ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση, προκειμένου να γίνουν αποτελεσματικές στις καθημερινές τους ανάγκες.

 

Τι είναι αυτό που σε κάνει να έρχεσαι στη δουλειά πάντα με χαμόγελο και καλή διάθεση; 

Κατ’ αρχάς, το περιβάλλον εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθω ότι εργάζομαι σε ένα χώρο που αντιμετωπίζει τους επαγγελματίες με σεβασμό, τους παρέχει την απαραίτητη πλαισίωση, υποστήριξη,  ασφάλεια και εκπαίδευση για την αποτελεσματικότερη επιτέλεση του έργου τους. Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις των επαγγελματιών μεταξύ μας είναι η  συνεργασία, η επικοινωνία και η εμπιστοσύνη. Στοιχεία που λειτουργούν σαν «δίχτυ ασφαλείας» και επηρεάζουν θετικά τη δουλειά μας. Έπειτα, όταν βλέπω τις οικογένειες που εξυπηρετούμε, να εξελίσσονται και να βρίσκουν τη δύναμη να προχωρούν, είναι κάτι που μόνο ικανοποίηση και χαρά μπορεί να με κάνει να νιώσω και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω. Είμαι  τυχερή που ανήκω στην οικογένεια των Παιδικών Χωριών SOS,  που βασίζεται και κάνει πράξη το περιεχόμενο της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Τελευταία άρθρα