ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ
Eshop

Παιδικά Χωριά SOS και Δήμος Θεσσαλονίκης ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση του θεσμού της αναδοχής

Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Παιδικών Χωριών SOS και του Βρεφοκομείου «Ο Άγιος Στυλιανός» του Δήμου Θεσσαλονίκης για τις κοινές τους δράσεις με στόχο την προώθηση του θεσμού της αναδοχής.

 Μονοετές Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Ο Άγιος Στυλιανός»  και των Παιδικών Χωριών SOS. Σκοπός του συγκεκριμένου μνημονίου είναι η ουσιαστική υποστήριξη και προώθηση της διαδικασίας της αναδοχής και η ευρύτερη προάσπιση των Δικαιωμάτων των παιδιών, μέσω κατάλληλα σχεδιασμένων δράσεων του επιστημονικού προσωπικού των Παιδικών Χωριών SOS και του Βρεφοκομείου «Ο Άγιος Στυλιανός» του Δήμου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, το Μνημόνιο προβλέπει την εκπαίδευση και υποστήριξη των εργαζομένων του Δημοτικού Βρεφοκομείου σε θέματα φροντίδας παιδιών με εστίαση στις αναπτυξιακές τους ανάγκες και δυνατότητες, καθώς επίσης την ενδυνάμωσή τους στη διαχείριση της εργασιακής καθημερινότητας, με βασικό κριτήριο τη διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών.

H συνεργασία των δύο πλευρών αναδεικνύει την αναγκαιότητα της σύμπραξης μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα όταν υπάρχει κοινό όραμα, σκοπός και μεθοδικότητα.

Τα Παιδικά Χωριά SOS με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό θα συνδράμουν το έργο του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Ο Άγιος Στυλιανός» σε πολλούς και σημαντικούς τομείς, όπως:

  • Στην εκπαίδευση των επαγγελματιών του φορέα (Κοινωνικών Λειτουργών, Ψυχολόγων) για τα θέματα που αφορούν στις διαδικασίες αναδοχής, όπως το νέο νόμο, τις διαδικασίες, τις φάσεις, τα ποιοτικά στοιχεία κλπ. Στην εν λόγω εκπαίδευση μπορούν να συμμετάσχουν και άλλοι επαγγελματίες του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Ο Άγιος Στυλιανός», π.χ. βρεφονηπιοκόμοι, βρεφοκόμοι, παιδαγωγοί κλπ.
  • Στη διοργάνωση κοινών δράσεων με το φορέα και τους συνεργάτες του για ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την αναδοχή και ευρύτερα, για θέματα Δικαιωμάτων του παιδιού.
  • Στις κοινές ενημερώσεις για ενδιαφερόμενους υποψήφιους αναδόχους.
  • Στην υποστήριξη των επαγγελματιών του φορέα στη φάση της αξιολόγησης των υποψηφίων αναδόχων, καθώς και της μεταπαρακολούθησης της αναδοχής για παιδιά που ήδη είναι τοποθετημένα σε ανάδοχες οικογένειες ή για όσα ενδεχομένως θα τοποθετηθούν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του Προγράμματος. Στο βαθμό που είναι εφικτό, οι εξειδικευμένοι συνεργάτες του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS στη Θεσσαλονίκη θα μπορούν να προσφέρουν σε αυτά τα παιδιά ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες (ψυχολογική υποστήριξη, ειδική αγωγή, λογοθεραπεία).

Οι δράσεις ευαισθητοποίησης όσο και η παροχή υπηρεσιών σχετικά με την αναδοχή αφορούν στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και των λοιπών όμορων Δήμων.

Η υλοποίηση όλων των παραπάνω θα γίνει από έμπειρους επιστήμονες των Παιδικών Χωριών SOS με τη συνδρομή εξωτερικών συνεργατών εμπειρογνωμόνων του χώρου της παιδικής προστασίας και φυσικά σε συνεργασία με τους υπεύθυνους και τους επαγγελματίες του  ιδρύματος, αρμόδιους για θέματα αναδοχής.

Με την ευκαιρία της υπογραφής του μνημονίου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε: «Ο “Άγιος Στυλιανός” είναι ένας φορέας με μακρά ιστορία. Χρειαζόμαστε ως “Άγιος Στυλιανός”, ως Δήμος Θεσσαλονίκης, την εμπειρία και τη γνώση των ανθρώπων των Παιδικών Χωριών SOS. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, υλοποιώντας κοινές δράσεις που έχουν ως σκοπό την αναδοχή των παιδιών».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Ο Άγιος Στυλιανός», κα Ιωάννα Σπανού ευχαρίστησε θερμά «τον Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δρόσο Τσαβλή και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που παραβρέθηκαν σήμερα σε μια πολύ σημαντική για το ίδρυμα συνεργασία με το φιλανθρωπικό σωματείο που φέρει το όνομα “Παιδικά Χωριά SOS”, με μοναδικό σκοπό την αναδοχή των παιδιών που βρίσκονται στα ιδρύματά μας».

Ο Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, κ. Γιώργος Πρωτόπαπας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στα Παιδικά Χωριά SOS πιστεύουμε ότι κανείς ιδιωτικός φορέας δεν μπορεί να αντικαταστήσει το κράτος πρόνοιας, που προσφέρεται μέσα από τις δημόσιες και δημοτικές αρχές. Θεωρούμε καθήκον να αναζητούμε τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν την επιτυχία μιας συνεργασίας σαν τη σημερινή και για αυτό ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα και την Πρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Ο Άγιος Στυλιανός» κα Ιωάννα Σπανού γιατί έχουν όραμα, θέληση και αποφασιστικότητα και πιστεύουν στην πρόοδο της κοινωνικής αντίληψης και σε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά».

Τελευταία άρθρα