ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ
Eshop

Έκθεση Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη – 25 παιδιά πρόσφυγες μία φωτογραφική διαδρομή βιωμάτων

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου, εγκαινιάσαμε στη Θεσσαλονίκη την ομαδική έκθεση “Me.ta.ciˈnο”, σε επιμέλεια του χώρου σύγχρονης τέχνης PHĒNO, με κύριο θέμα την απεικόνιση της προσωπικής ιστορίας των παιδιών προσφύγων μέσα από τους φακούς και τα μάτια των ίδιων.

Η έκθεση ήταν ένας μοναδικός τρόπος να γιορτάσουμε την πρώτη χρονιά λειτουργίας του εργαστηρίου Φωτογραφίας, το οποίο υλοποιήθηκε από το Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης Θεσσαλονίκης, υπό την καθοδήγηση του εικαστικού φωτογράφου και εκπαιδευτικού Νίκου Κωστόπουλου. Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία για τρεις ημέρες, με ελεύθερη είσοδο, να ανακαλύψουν μία πρωτότυπη φωτογραφική διαδρομή βιωμάτων, από έργα των μαθητών και μαθητριών προσφύγων του εργαστηρίου Φωτογραφίας.

Οι φωτογραφικές εξορμήσεις, που πραγματοποιούνταν κάθε Σάββατο σε διαφορετικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης, έφεραν τους μικρούς καλλιτέχνες πιο κοντά στην πόλη, την ιστορία της και τους ανθρώπους της. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μία σειράς έργων που συνθέτουν μία πολυφωνική εικαστική διαδρομή, μέσα από την οποία παρουσιάζονται οι δυσκολίες, η ελπίδα και η εξέλιξή τους, σε τρία στάδια: στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον.

Το εργαστήριο Φωτογραφίας, το οποίο ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2021, έχουν παρακολουθήσει μέχρι στιγμής περισσότεροι από 40 μαθητές, ανήλικοι πρόσφυγες και αιτούντες/ούσες άσυλο, που διαμένουν στην Θεσσαλονίκη και σε γειτονικούς νομούς. Στο πλαίσιο των μαθημάτων, οι μικροί δημιουργοί κινήθηκαν ελεύθερα και εξέφρασαν με συμβολικό τρόπο τη διαδρομή τους έως τώρα, αλλά και το όραμά τους για το μέλλον. Ταυτόχρονα, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία και στην καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος μέσα από ασκήσεις, συζητήσεις και αλληλοαξιολογήσεις των έργων τους, καθώς και στο μοίρασμα του εξοπλισμού και της ευθύνης της οργάνωσης και της φροντίδας του.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το εργαστήριο Φωτογραφίας, εκτός από μία διέξοδο δημιουργικής έκφρασης, αποτέλεσε μία ευκαιρία ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων, στον τομέα της φωτογραφίας, ιδιαίτερα πολύτιμων στη σύγχρονη εποχή.

“Me.ta.ciˈnο”: «μετακινώ» στο Διεθνές Φωνητικό Αλφάβητο

Τελευταία άρθρα