ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ
Eshop
Αντιμετώπιση Έκτακτων Αναγκών

Αντιμετώπιση Έκτακτων Αναγκών

Στα Παιδικά Χωριά SOS υποστηρίζουμε παιδιά πρόσφυγες από τα τέλη του 2015, έχοντας προσφέρει υπηρεσίες φιλοξενίας και φροντίδας για ασυνόδευτα παιδιά, υλική βοήθεια σε οικογένειες, εκπαιδευτικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε όσους διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Τα παραπάνω αποτελούν μέρος των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης ευάλωτων ομάδων που παρείχαμε στα κέντρα φιλοξενίας στον Ελαιώνα, το Σχιστό, το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τα Διαβατά, τη Μόρια και το ΚαράΤεπέ της Λέσβου.

Εστιάζοντας στην ανάγκη ανακούφισης των παιδιών, βασίσαμε τον αριθμό και το εύρος των υπηρεσιών μας στις ανάγκες, όπως τις καταγράψαμε στο πεδίο και μέρος αυτών έχει ήδη ολοκληρωθεί, συμπεριλαμβανομένων των ξενώνων για ασυνόδευτα παιδιά.

Μέσα από το πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων που υλοποιήσαμε, βοηθήσαμε πάνω από 300 παιδιά που βρέθηκαν στη φροντίδα μας, να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στην Ευρώπη, να αιτηθούν ασύλου, να συνεχίσουν το σχολείο και γενικά να αποφύγουν πρακτικές άτυπης συνέχισης του δύσκολου ταξιδιού τους.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, αγόρια και κορίτσια ηλικίας 3-17 ετών αλλά και ανήλικες μητέρες με τα βρέφη τους, βρήκαν άμεση φροντίδα αλλά και υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής και νομικής στήριξης.

Η εκπαίδευση αποτέλεσε ουσιαστική προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή για εμάς στο πλαίσιο επαναφοράς της κανονικότητας στη ζωή παιδιών ψυχικά τραυματισμένων από τη βία του πολέμου.

Στοχεύοντας πάντα στην υποστήριξη των παιδιών συνεχίζουμε προσφέροντας προγράμματα ενσωμάτωσης στα παιδιά των οικογενειών που παραμένουν στην Ελλάδα. Επιπλέον, στηρίζουμε τους επαγγελματίες του πεδίου παρέχοντας τεχνική υποστήριξη προκειμένου τα παιδιά να έχουν περισσότερες ευκαιρίες να ανακτήσουν το δικαίωμα στην παιδική τους ηλικία. Μέσα από συνεργασίες και προγράμματα ενώνουμε τις δυνάμεις μας με φορείς παιδικής προστασίας από όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα EPSUM στο οποίο συμμετέχουμε μαζί με τα Παιδικά Χωριά SOS Ιταλίας, με σκοπό να παρέχουμε στα παιδιά τις ευκαιρίες που δικαιούνται.

Με την ελπίδα τα παιδιά να μη στερηθούν ξανά τη φροντίδα του οικογενειακού περιβάλλοντος, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια και υποστηρίζουμε κάθε παιδί σε ανάγκη, δίνοντας στην επόμενη γενιά τη δυνατότητα να αναπτύξει όλες τις δεξιότητές της.