ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ
Eshop
Η Ιστορία μας

Η Ιστορία μας

Η πρωτοβουλία για την ίδρυση των Παιδικών Χωριών SOS στην Ελλάδα ανήκει στην κα Κλώντια Κατσαρά, η οποία ως φίλη και μέλος των Παιδικών Χωριών SOS στη Γαλλία, ήρθε στην Ελλάδα μ΄ ένα μεγάλο όνειρο και ένα συγκεκριμένο σκοπό: να δημιουργήσει ένα Παιδικό Χωριό SOS και στη χώρα μας, για τα παιδιά που δεν μπορούσαν να μεγαλώνουν, για διάφορους λόγους, κοντά στους γονείς τους.

Με την υποστήριξη λίγων φίλων της, που τους εμπιστεύθηκε το όραμά της και οι οποίοι ήταν τα 21 ιδρυτικά μέλη του Σωματείου, με πείσμα και επιμονή στο σκοπό που ήθελε να υπηρετήσει, ξεκίνησε μια επίμονη προσπάθεια, αψηφώντας τους σκοπέλους της αναβλητικότητας και της γραφειοκρατίας.

Οι εφημερίδες της εποχής και ειδικά το περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ, μιλούσαν για την ιδέα ενός Παιδικού Χωριού SOS που θα έφερνε την ανατροπή στα δεδομένα της παιδικής προστασίας. Οι προσπάθειες όλων αυτών των ανθρώπων απέδωσαν καρπούς και το Σωματείο «Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος» ιδρύθηκε στα τέλη του 1975 ως ειδικά αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Τα Ιδρυτικά Μέλη του Σωματείου ήταν τα εξής: κα Κλώντια Κατσαρά, Ιωάννης Βαλλής, Σπύρος Γαρζώνης, Θεόφιλος Σαρίκας, Παναγιώτης Χρονόπουλος, Χάρις Κλαδάκη, κα Σεμίραμις Μαυροπούλου, Ευάγγελος Τερζόπουλος, Βασίλης Χατζηπάνος, Έλλη Ελεάδου, κα Αδαμαντία Μαρινοπούλου, Γεώργιος Λυσίκατος, Νικήτας Τυράκης, Αικατερίνη Φιλίππου, κα Μαρίνα Κατσαρά, κα Ελένη Κουτούζη, κα Ελισάβετ Κουτούζη, κα Αικατερίνη Παπαδριανού, κα Φούλα Παναγιωτάκου, Καλλιόπη Ραπίδη και κα Θεανώ Κωνσταντινίδη.

Όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας μας έχουμε λάβει σημαντικές διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Α. ΩΝΑΣΗΣ», το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πολλούς συλλόγους και οργανώσεις, για το έργο μας προς τα παιδιά που στερούνται ή κινδυνεύουν να στερηθούν τη φροντίδα των γονιών τους.