ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ
Eshop

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Νιώθω Αυτοπεποίθηση» 

Σήμερα, πολλά παιδιά, που βρίσκονται στις ηλικίες της εφηβείας, αντιμετωπίζουν δυσκολίες να αποδεχτούν την εικόνα τους. Σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 10-17 ετών: 1 στα 6 δηλώνει «απογοητευμένο» από την εξωτερική του εμφάνιση, 17% ταυτίζονται με την αντίληψη «μισώ το σώμα μου», ενώ σχεδόν 1 στα 3 δεν έχει ακριβή εικόνα για το βάρος του – αν είναι δηλαδή υπέρβαρο, λιπόσαρκο ή κανονικό.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία το Πάντειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Θετικής Ψυχολογίας και η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas εκπόνησαν από κοινού και σε συνεργασία με ειδικούς, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νιώθω Αυτοπεποίθηση», το οποίο έχει ως στόχο να συμβάλει στην αλλαγή συμπεριφορών, βοηθώντας τους νέους να υιοθετήσουν πρακτικές που βελτιώνουν την αυτοπεποίθηση σχετικά με την εμφάνισή τους, καθώς και να τους βοηθήσει να αναπτύξουν στρατηγικές για να αντιστέκονται στην πίεση γύρω από την εμφάνισή τους, να αποφεύγουν τη σύγκριση, να αμφισβητούν ιδανικά εμφάνισης και να έχουν εμπιστοσύνη στο σώμα τους.

Το δίωρο πρόγραμμα, το οποίο παρακολούθησαν παιδιά μας 11-16 ετών από τα τέσσερα Παιδικά Χωριά SOS και το Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε από Ψυχολόγο του Παντείου Πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στην ανάδειξη της σημασίας της αυτοπεποίθησης, δίνοντας έμφαση σε θέματα όπως είναι η πίεση από το περιβάλλον και τα ιδανικά εμφάνισης, η παραποίηση και η επεξεργασία των εικόνων των εφήβων στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά μέσα, καθώς και η σημασία της διαφορετικότητας του καθενός.

Την επιστημονική επιμέλεια του προγράμματος, για την εκπόνηση του οποίου έχει εργαστεί ομάδα ειδικών στο εξωτερικό, έχουν επιμεληθεί στην Ελλάδα οι Δρ. Αναστάσιος Σταλίκας, Καθηγητής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Δρ. Ειρήνη Καρακασίδου, Διδάσκουσα στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Τελευταία άρθρα