ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ
Eshop

Τα Παιδικά Χωριά SOS διοργανώνουν μουσική εκδήλωση για την υποστήριξη των οικογενειών στη Θεσσαλία και τον Έβρο

Untitled design 94

Τα Παιδικά Χωριά SOS συνεχίζουν να στέκονται δίπλα στους συνανθρώπους μας στις περιοχές που επλήγησαν και έχοντας στο πλευρό τους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες διοργανώνουν μουσική βραδιά, της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν για την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών στη Θεσσαλία και στον Έβρο.

 

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, τα Παιδικά Χωριά SOS σας καλούν στο Pierce Theater, για μία ξεχωριστή μουσική συνάντηση, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη σπουδαία σολίστ πιανίστα Κορίνα Σαμουρκασίδου, την καλλιτέχνη που παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα το έργο “Visions de l’Amen” του Olivier Messiaen και με συμπράξεις με συμφωνικές ορχήστρες σε όλη την Ευρώπη, τους μαγευτικούς ήχους της λύρας του αναγνωρισμένου συνθέτη και ερευνητή Δρ. Νίκου Ξανθούλη, κορυφαίο Α΄ τρομπετίστα της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής από το 1984 έως το 2009 και με καλλιτεχνική παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες, καθώς και τη γυναικεία χορωδία «chórεs», που δημιουργήθηκε το 2017 από τη Μαρίνα Σάττι και η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση της Ειρήνης Πατσέα, αναβιώνει, με το δικό της μοναδικό τρόπο, παραδοσιακά τραγούδια, συνθέτοντας ένα θέαμα υψηλής αισθητικής.

 

«Στηρίζοντας τα Παιδικά Χωριά SOS, είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε μία συναρπαστική συναυλία, που συνδυάζει την κομψότητα του πιάνου με τους μαγικούς ήχους της αρχαίας ελληνικής λύρας. Η παρουσία μας σε αυτήν τη συναυλία δεν εμπλουτίζει μόνο την ψυχή μας με τη μαγεία της μουσικής, αλλά προσφέρει και μια χείρα βοηθείας στα ευάλωτα παιδιά της κοινωνίας μας. Μαζί, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στις ζωές τους, εξασφαλίζοντας ότι έχουν την υποστήριξη και τη φροντίδα που τους αξίζει» αναφέρει η Κορίνα Σαμουρκασίδου.

 

«Την ομορφιά της Τέχνης μας και τη βαθύτερη σχέση μας με το πνεύμα του λαού μας και των ανθρώπων μας οφείλουμε να τη μοιραζόμαστε με κάθε τρόπο. Τα Παιδικά Χωριά SOS, ως πεμπτουσία της ανθρώπινης αλληλεγγύης απέναντι στην ελπίδα των παιδιών τους για το αύριο, με το έργο που κάνουν είναι μια μεγάλη οικογένεια στην οποία πρέπει με κάθε τρόπο να συνεισφέρουμε και να συμμετέχουμε» αναφέρει ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης.

 

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας βοηθήσουμε με την παρουσία μας όσα περισσότερα παιδιά και οικογένειες γίνεται. Εξασφαλίστε το εισιτήριό σας εδώ.

 

  • Ώρα έναρξης: 19:30
  • Εισιτήρια: €15 στο ticketservices.gr
  • Χώρος Διεξαγωγής: Pierce Theater, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Γραβιάς 6, Αγ. Παρασκευή)
  • Διοργάνωση: Παιδικά Χωριά SOS, Pierce Theater Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος


Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες 

Κορίνα Σαμουρκασίδου, πιανίστα – σολίστ

Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε με Άριστα παμψηφεί. Αμέσως μετά στη Γαλλία, αρχικά στο Conservatoire de Strasbourg και στη συνέχεια στην École Normale de Musique de Paris. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα με διεθνούς φήμης πιανίστες-σολίστ. Συμπλήρωσε τις μουσικές της σπουδές με μαθήματα μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και με μαθήματα της Ελβετικής παιδαγωγικής μεθόδου Willems.

Το 1992 παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα το έργο “Visions de l’ Amen” του Olivier Messiaen, το οποίο και τελειοποίησε με την καθοδήγηση του μεγάλου συνθέτη.

Έχει στο ενεργητικό της πολλές συναυλίες στο εξωτερικό και στα περισσότερα ελληνικά φεστιβάλ. Παράλληλα με την καριέρα της στο πιάνο έχει συμβάλει στην πολιτιστική ζωή της χώρας διατελώντας σύμβουλος των Υπουργών Πολιτισμού, Παιδείας, Μεταφορών και ως μέλος επιτροπών στον ΟΠΕΠ, Χορηγιών στο ΥΠ.ΠΟ, των Πανελλήνιων Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων του ΥΠΕΠΘ, της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΥΠΕΠΘ και του άξονα Παιδεία – Πολιτισμός (ΥΠ.ΠΟ – ΥΠΕΠΘ).

Διδάσκει στο Ωδείο Kodaly στο Χαλάνδρι, ενώ παράλληλα συνεχίζει την σολιστική της καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Νίκος Ξανθούλης, συνθέτης – λυριστής

Ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης είναι συνθέτης, λυριστής, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών, Αντεπιστέλλον Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής.

Υπηρέτησε ως κορυφαίος Α΄ τρομπεττίστας της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής από το 1984 έως το 2009. Από το 2009 έως το 2012 υπήρξε  υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ίδιου οργανισμού. Ήταν καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών και Τρομπέτας στο Ωδείο Αθηνών για 40 περίπου χρόνια (1983-2021) Από το 2004 έως το 2017 ήταν καθηγητής – σύμβουλος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Ως σολίστ και ως συνθέτης έχει παρουσιασθεί σε πάνω από 30 χώρες. Έχει εκδώσει δεκατέσσερις προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε άλλους τέσσερις ομαδικούς.

Η έρευνά του για την αναβίωση της τεχνικής της αρχαίας σάλπιγγας και της αρχαίας ελληνικής λύρας χαίρει διεθνούς αναγνωρίσεως έχοντας λάβει δύο φορές την διάκριση Kress Lectureship από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (2012 και 2017).

 

chórεs

Γυναικεία χορωδία που δημιουργήθηκε από τη Μαρίνα Σάττι το 2017 με σκοπό την εκπαίδευση στη μουσική και το πολυφωνικό τραγούδι, το χορό και την υποκριτική καθώς και την ανάπτυξη καλλιτεχνών με ευρεία παιδεία και κοινωνική αντίληψη.

Με κεντρικό άξονα τη μουσική, οι chórεs αξιοποιούν όλα τα εκφραστικά μέσα για να πειραματιστούν πάνω στη σύνδεση στοιχείων διαφορετικών πολιτισμών και από το 2017 μέχρι σήμερα, περισσότερες 150 γυναίκες, 13 έως 55 ετών, αναβιώνουν τραγούδια παραδοσιακά με μοναδικό τρόπο. Πρόσφατα στο επίσημο τους κανάλι στο YouTube, κοινοποιήθηκε η ενέργεια των live session chórεs όπου παρουσιάζουν παραδοσιακά τραγούδια από κάθε γωνιά της Ελλάδας σε χορωδιακή επεξεργασία από τους συνθέτες Φίλιππο Τσαλαχούρη και Χρήστο Σαμαρά. Υπό τη μουσική διεύθυνση της Ειρήνης Πατσέα παρουσιάζουν ένα δυναμικό πολυφωνικό πρόγραμμα όπου περίφημες μεταγραφές παραδοσιακών μελωδιών συμπλέκονται με νέες συνθέσεις και επεξεργασίες δημοτικών τραγουδιών γραμμένες ειδικά για το σύνολο από διακεκριμένους σύγχρονους συνθέτες.

Οι chórεs προσεγγίζουν το πολυσυλλεκτικό αυτό ρεπερτόριο με τη φρέσκια και αντισυμβατική ματιά που χαρακτηρίζει τη σταθερά ανερχόμενη πορεία του μοναδικού αυτού συνόλου, φωτίζοντας το παραδοσιακό μουσικό υλικό με σύγχρονους, απροσδόκητους τρόπους και αναδεικνύοντας τις ξεχωριστές φωνητικές ικανότητες των μελών τους.

Τελευταία άρθρα