Η συγκεκριμένη ενότητα του περιοδικού είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους μας. Την ψυχή των Παιδικών Χωριών SOS, που κάθε μέρα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια οικογένεια, με αγάπη, σεβασμό και ασφάλεια. Αυτή τη φορά θα γνωρίσουμε τη Βαρβάρα Αργυροπούλου, Κοινωνική Λειτουργό και Συντονίστρια στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Ιωαννίνων.
Πώς είναι μία τυπική μέρα στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας;
Mια τυπική μέρα στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Ιωαννίνων αφορά την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής και παιδαγωγικής υποστήριξης σε γονείς και παιδιά. Στην ουσία ωστόσο, θα έλεγα οτι δεν υπάρχει τυπική μέρα. Το φάσμα των αιτημάτων, η υποδοχή των ανθρώπων και η εξατομικευμένη ανταπόκριση στις ετερόκλιτες ανάγκες τους κάνουν την κάθε μέρα ξεχωριστή, ανάγοντάς την σε επαγγελματική, αλλά και προσωπική, πρόκληση για το σύνολο της ομάδας μας.
Τι πιστεύεις ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τα παιδιά που υποστηρίζονται από το Κέντρο;
Οι ανάγκες των παιδιών που υποστηρίζονται από το Κέντρο ανήκουν σε ένα ευρύ φάσμα που άλλοτε εκφράζονται ως “πολύ βασικές”, όπως η ανάγκη για μαθησιακή βοήθεια και βοήθεια λόγου, ενώ άλλοτε ως “ανώτερες”, όπως η ανάγκη για ελεύθερο χρόνο, για ψυχαγωγία, για αγάπη. Ωστόσο, μια ανάγκη που αναδύεται πάγια, είναι η ανάγκη για σταθερότητα στις σχέσεις που αναπτύσσουν με το προσωπικό του Κέντρου. Η μεγαλύτερη ανάγκη λοιπόν, κατά την άποψή μου, που έχουν τα παιδιά που υποστηρίζουμε είναι να δημιουργήσουν μια διαρκή και συνεπή σχέση με όλους εμάς, μια σχέση αποδοχής και σεβασμού.
Τι είναι αυτό που σου δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση στη δουλειά σου;
Δύο πράγματα μου δίνουν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση στη δουλειά μου, τα οποία είναι αλληλένδετα. Το πρώτο, έχει να κάνει με την ανατροφοδότηση που λαμβάνω από τις οικογένειες, τα παιδιά, αλλά και το σχολικό και το ευρύτερο περιβάλλον, σχετικά με την πορεία που διαγράφουν καθόσον υποστηρίζονται από το Κέντρο. Είναι πραγματικά ικανοποιητικό να βλέπεις τις ενέργειες της ψυχοκοινωνικής πρόληψης ή/και αποκατάστασης, τις παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις να ενδυναμώνουν το οικογενειακό κύτταρο. Μια τέτοια, όμως, ολοκληρωμένη και πολυεπίπεδη εμπλοκή προϋποθέτει τη λειτουργία μιας καταρτισμένης, διεπιστημονικής, συνεργατικής ομάδας. Το δεύτερο, λοιπόν, που μου δίνει ικανοποίηση στη δουλειά μου είναι ότι νιώθω ότι στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας είμαστε μια τέτοια ομάδα, μία ομάδα που – με ευθύνη – εργαζόμαστε στη συνοδεία παιδιών και οικογενειών στην επόμενή τους μέρα.