Οι άνθρωποί μας είναι η ψυχή των Παιδικών Χωριών SOS. Κάθε μέρα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια οικογένεια, με αγάπη, σεβασμό και ασφάλεια. Ο Στράτος Ψας, Συντονιστής Αποθήκης στην Αθήνα, μας μιλάει για τους ανθρώπους που γνωρίζει καθημερινά μέσα από τον ρόλο του, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αλλά και τον λόγο για τον οποίο έρχεται στη δουλειά πάντα με χαμόγελο και καλή διάθεση.
Στην αποθήκη συγκεντρώνουμε όλες τις δωρεές που δεχόμαστε σε είδος. Σε ποιες κατηγορίες θα έλεγες ότι χωρίζονται οι δωρητές μας και ποιες είναι οι μεταξύ τους διαφορές;
Κάθε δωρητής είναι ξεχωριστός. Αν πρέπει όμως να χωρίσουμε τους δωρητές σε κατηγορίες, θα έλεγα ότι υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες δωρητών. Στην πρώτη κατηγορία είναι οι δωρητές που προσφέρουν κάτι χρήσιμο και θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν. Το μοναδικό όφελος που έχουν αυτοί οι άνθρωποι είναι η ηθική ικανοποίηση. Στην δεύτερη κατηγορία είναι οι δωρητές που νομίζουν ότι προσφέρουν κάτι ωφέλιμο, αλλά στην ουσία τα πράγματα που θέλουν να μας δώσουν είναι υπερβολικά φθαρμένα. Και στην τρίτη κατηγορία είναι οι δωρητές που ξέρουν ότι αυτό που δίνουν είναι χαλασμένο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, απλά θέλουν να το δώσουν, λέγοντας «μια απλή επισκευή χρειάζεται». Για εκείνους το όφελος είναι αποκλειστικά η εξυπηρέτηση του δικού τους συμφέροντος.
Ποιες είναι οι κύριες δυσκολίες που αντιμετωπίζεις στην καθημερινότητά σου;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι όταν πρέπει να αρνηθώ μία δωρεά. Δωρητές που θέλουν να έχουν μόνο κάποια ηθική ικανοποίηση συνήθως ακούν και δέχονται πιο εύκολα τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να δεχτούμε τη δωρεά τους. Δωρητές όμως που θέλουν να έχουν κάποιο όφελος πέραν της ηθικής ικανοποίησης, π.χ. θέλουν να απαλλαχθούν από παλιά και άχρηστα αντικείμενα, κάποιες φορές γίνονται επιθετικοί. Ευτυχώς, οι περισσότεροι δωρητές, αν τους εξηγήσεις με όμορφο και ευγενικό τρόπο τους λόγους για τους οποίους αρνείσαι τη δωρεά, δείχνουν κατανόηση.
Τι είναι αυτό που σε κάνει να έρχεσαι στη δουλειά, πάντα με χαμόγελο και καλή διάθεση;
Όταν εργάζεσαι σε ένα οργανισμό με σκοπό την προστασία και την φροντίδα παιδιών και με το έργο σου μπορείς να δώσεις χαμόγελα στα παιδιά, ξεχνάς οποιαδήποτε σωματική κόπωση και προσπαθείς να προσφέρεις το μέγιστο των δυνατοτήτων σου. Για μένα αυτό είναι που έχει σημασία!