ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ
Eshop

3 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας του Ξενώνα Βρεφών SOS στο Αναρρωτήριο Πεντέλης και του προγράμματος αναδοχής των Παιδικών Χωριών SOS

Το πρόγραμμα φροντίδας βρεφών από τα Δημόσια μαιευτήρια και αποκατάστασης αυτών καθώς και μεγαλύτερης ηλικίας παιδιών σε οικογένειες, που ξεκίνησαν τα Παιδικά Χωριά SOS και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής το 2017, συνεχίζει, με μεγάλη επιτυχία, το δύσκολο έργο του. Στα τρία χρόνια λειτουργίας του, το εξαιρετικά πρωτοπόρο πρόγραμμα έχει καταφέρει να αποκαταστήσει σε οικογενειακό περιβάλλον 165 βρέφη και παιδιά.

Από την αρχή της λειτουργίας του, σκοπός του προγράμματος ήταν και είναι να εκλείψει το φαινόμενο της μακροχρόνιας παραμονής βρεφών σε νοσοκομειακό περιβάλλον και να μειωθεί ο κίνδυνος της ιδρυματοποίησης και του κοινωνικού στιγματισμού τους. Παράλληλα, ένας από τους βασικότερους πυλώνες του προγράμματος που ξεκίνησε με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παραμένει η δημιουργία μιας «δεξαμενής» κατάλληλα εκπαιδευμένων και προετοιμασμένων γονέων για να δεχθούν και να μεγαλώσουν τα παιδιά στο πλαίσιο της αναδοχής, με την υποστήριξη του καταρτισμένου και εξειδικευμένου προσωπικού του προγράμματος.

Ενδιαφέροντα είναι τα επίσημα στοιχεία του προγράμματος για την περίοδο Φεβρουαρίου 2017 – Σεπτεμβρίου 2019, τα οποία αφορούν στις περιπτώσεις όπου τα βρέφη φιλοξενήθηκαν στον Ξενώνα που λειτουργούν τα Παιδικά Χωριά SOS στο Αναρρωτήριο Πεντέλης (49), καθώς και στις περιπτώσεις όπου τα Παιδικά Χωριά SOS στήριξαν τη διαδικασία Αναδοχής-Υιοθεσίας και τα βρέφη/παιδιά φιλοξενούνταν σε άλλους Ξενώνες του Αναρρωτηρίου Πεντέλης, του Ξενώνα Βρεφών SOS των Παιδικών Χωριών SOS στο Μαρούσι και της Παιδόπολης «Άγιος Ανδρέας».

Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, 165 συνολικά βρέφη και παιδιά αποκαταστάθηκαν οικογενειακά, βιώνοντας πλέον τη σπιτική θαλπωρή και αγάπη. Αναλυτικά:

  • 69 βρέφη/παιδιά υιοθετήθηκαν
  • 74 βρέφη/παιδιά αποκαταστάθηκαν σε ανάδοχη οικογένεια
  • 22 βρέφη/παιδιά επέστρεψαν στη βιολογική τους οικογένεια

Τα παραπάνω νούμερα καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα της συνεργασίας των Παιδικών Χωριών SOS και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα της σύμπραξης μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, που μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα όταν υπάρχει κοινός σκοπός, βαθιά γνώση του αντικειμένου και μεθοδικότητα.

Το πρόγραμμα, μέσω της Υπηρεσίας Αναδοχής, προσφέρει στους υποψήφιους ανάδοχους γονείς:

  • Συστηματική εκπαίδευση σε θεματολογία σχετική με το γονεϊκό ρόλο και θέματα αγωγής και φροντίδας των παιδιών
  • Συστηματική συμβουλευτική από τους αρμόδιους συνεργάτες του προγράμματος
  • Πρόσβαση και συνεργασία σε σταθερή βάση με το συνεργάτη που ορίζεται ως «πρόσωπο αναφοράς» της οικογένειας και του παιδιού
  • Νομική συνδρομή
  • Ψυχολογική υποστήριξη (όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο)
  • Περιοδική (ανά 6μηνο) αξιολόγηση της πορείας κάθε παιδιού στο πλαίσιο της οικογένειας
  • Παρακολούθηση (follow-up) συνολικής διάρκειας 2 ετών

Ο Ξενώνας Βρεφών SOS στο Αναρρωτήριο Πεντέλης για τη φιλοξενία βρεφών από τα δημόσια μαιευτήρια συνεχίζει να λειτουργεί με χρηματοδότηση της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Kάθε παιδί αξίζει μια οικογένεια. Γι’αυτό και το όραμα των Παιδικών Χωριών SOS, με την πολύτιμη αρωγή και σύμπραξη του κράτους, θα συνεχίσει, με στόχους και πράξεις αγάπης.

Τελευταία άρθρα