Η σχολική βία είναι πλέον ένα φαινόμενο που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς οι επιπτώσεις του μπορεί να είναι καταστροφικές για την ψυχική υγεία και την ευημερία των παιδιών.
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα κατά της βίας και του εκφοβισμού στο σχολείο, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού εκφοβισμού, τονίζουμε τη σημασία της πρόληψης και της αντιμετώπισης των εκδηλώσεων βίας και εκφοβισμού που ασκούνται μέσα στο σχολείο. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η επαγρύπνηση για την έγκαιρη παρέμβαση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών), ώστε το σχολείο να αποτελεί ένα ασφαλές περιβάλλον για κάθε παιδί.
Σε αυτή την προσπάθεια, στα Παιδικά Χωριά SOS υλοποιούμε από το 2018, σε συνεργασία με τις οικογένειες των μαθητών και τη σχολική κοινότητα, το πρόγραμμα «Διαχείριση της επιθετικότητας στο σχολικό περιβάλλον» το οποίο απευθύνεται στους μαθητές των σχολικών μονάδων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών στον εκπαιδευτικό και ψυχοπαιδαγωγικό τους ρόλο μέσα στη σχολική κοινότητα.
«Ενδεικτικές μελέτες στο εξωτερικό φανερώνουν ότι πλέον του 30% των μαθητών έχουν υποστεί διαδικτυακό εκφοβισμό στη διάρκεια της ζωής τους […] Στη χώρα μας, το πρόβλημα του διαδικτυακού εκφοβισμού καταλαμβάνει ένα ποσοστό γύρω στο 20%.» αναφέρει ο Διευθυντής της Παιδαγωγικής Υπηρεσίας των Παιδικών Χωριών SOS, Παναγιώτης Σοφίος, στο κεφάλαιο, του βιβλίου του «Το Παιδί στην Ψηφιακή Εποχή, Οδηγός για τους γονείς», που αφορά τον κυβερνοεκφοβισμό.