ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ
Eshop

H «Μινωική Κρήτη και ο Δίσκος της Φαιστού» και τα Παιδικά Χωριά SOS

Είναι τεράστια τιμή και χαρά να βλέπουμε το σήμα των Παιδικών Χωριών SOS δίπλα στον εμβληματικό και αρχαιότερο, σε παγκόσμιο επίπεδο έντυπο, Δίσκο της Φαιστού

Ο βρετανός γλωσσολόγος, Δρ. Γκάρεθ Όουενς, είναι ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές των αιγαιακών γραφών της Εποχής του Χαλκού, ο οποίος έχει γίνει γνωστός για τη συμβολή του στις μελέτες της Γραμμικής Β, την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Α και την έρευνά του για τον «Δίσκο της Φαιστού». Ο Δρ. Γκάρεθ Όουενς, ο οποίος ζει στην ζει στην Κρήτη 30 χρόνια τώρα, εδώ και πολλά χρόνια επιδιώκει να συνθέσει την καλύτερη δυνατή ανάγνωση του Δίσκου, το «ποιητικό ευαγγέλιο της μινωικής εποχής», όπως ο ίδιος αποκαλεί την παλαιότερη πλήρως σωσμένη επιγραφή από την Μινωική εποχή και ένα από τα μεγαλύτερα «μυστήρια» της αρχαιολογίας.

Ο Δρ Όουενς υποστηρίζει σταθερά το έργο μας και κάθε χρόνο, στις 3 Ιουλίου, ημέρα ανακάλυψης του Δίσκου της Φαιστού (1908), οργανώνει ένα «ταξίδι» γνώσης στα μουσεία της Κρήτης για τα παιδιά του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης, μετατρέποντάς τα για λίγο σε μικρούς βοηθούς του.

Πρόσφατα, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου εγκαινίασε, στον βόρειο λιμενοβραχίονα Ηρακλείου, τις Τοιχογραφίες, με τίτλο «Μινωική Κρήτη και ο Δίσκος της Φαιστού».  Ο ζωγράφος Μιχάλης Παυλάκης χρειάστηκε περισσότερο από ένα έτος για να δημιουργήσει μία σειρά από εξαιρετικές τοιχογραφίες, με θέμα τον Δίσκο της Φαιστού, που πλέον κοσμούν το λιμάνι. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ακούστηκε η ανάγνωση του κειμένου του Δίσκου της Φαιστού στη Μινωική Γλώσσα από τον Δρ Όουενς, ο οποίος ζήτησε, δίπλα από τις τοιχογραφίες, να ζωγραφιστεί το λογότυπο των Παιδικών Χωριών SOS, δηλώνοντας την υποστήριξή του στο έργο μας και στα παιδιά που βρέθηκαν μακριά από την οικογένεια τους.

 

 

Τελευταία άρθρα