ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ
Eshop

Οι άνθρωποί μας, η ψυχή μας – Κατερίνα Παπαθεοφίλου

Η συγκεκριμένη ενότητα είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους μας. Την ψυχή των Παιδικών Χωριών SOS, που κάθε μέρα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια οικογένεια, με αγάπη, σεβασμό και ασφάλεια. Αυτή τη φορά, θα γνωρίσουμε την Κατερίνα Παπαθεοφίλου, Κοινωνική Λειτουργό και Συντονίστρια στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Πάτρας.

 

Πώς είναι μία τυπική μέρα στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Πάτρας;

Μια τυπική μέρα στο Κέντρο έχει «φασαρία»! Με πολύ θετικό τρόπο όμως, καθώς αναφέρομαι στη φασαρία που περιλαμβάνει γέλια και παιδικές χαρούμενες φωνές. Μετά από έξι χρόνια παρουσίας μας στην Πάτρα, μας δίνει μεγάλη χαρά το γεγονός ότι αποτελούμε πλέον μία γνωστή δομή στην πόλη. Οι γονείς μπορούν να απευθυνθούν και να λάβουν υπηρεσίες δωρεάν, με σοβαρότητα, επιστημονικότητα, ενσυναίσθηση και με υψηλό το αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας. H καλή συνεργασία της διεπιστημονικής ομάδας και η αλληλοϋποστήριξη, μας βοηθάνε να ανταπεξέλθουμε και να ανταποκριθούμε στις καταστάσεις κρίσης που μπορεί να προκύψουν.

 

Τι πιστεύεις ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τα παιδιά που υποστηρίζονται από το Κέντρο;

Νομίζω ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την ασφάλεια, τη ζεστασιά και την εμπιστοσύνη, που νιώθουν στο χώρο μας. Ξέρουν ότι θα βρεθούν με ανθρώπους που θα τα ακούσουν, που θα ενδιαφερθούν για εκείνα και για όσα τα απασχολούν και θα προσπαθήσουν να τα βοηθήσουν. Επίσης, έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη την επικοινωνία και τη συναναστροφή με τους συνομηλίκους τους. Μέσω των ομάδων που γίνονται στο χώρο μας, μαθαίνουν μεταξύ άλλων, τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και το σεβασμό. Στο Κέντρο, μέσω δωρεών και χορηγιών, δίνεται η δυνατότητα στις οικογένειες να έχουν εμπειρίες που μπορεί να μην είχαν διαφορετικά, όπως για παράδειγμα, εκδρομές, μαθήματα αναρρίχησης, κινηματογράφο. Αυτό που θεωρούμε πολύ σημαντικό, είναι τα παιδιά να νιώθουν το Κέντρο ως χώρο, όχι μόνο για θεραπείες και μαθήματα, αλλά και για παιχνίδι και ξεγνοιασιά.

 

Τι είναι αυτό που σου δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση στη δουλειά σου;

Τα χαμόγελα των παιδιών και των γονιών. Όσο δύσκολη κι αν είναι μία μέρα, μία αγκαλιά από ένα παιδί μου δίνει δύναμη και ελπίδα. Το «ευχαριστώ» που μας λένε οι γονείς, ακόμα κι εκείνοι που δεν εξυπηρετούμε πια, καθώς έχουν καταφέρει να σταθούν στα πόδια τους, μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση και υπερηφάνεια.  Το να βάζεις, με τη δουλειά σου, ένα μικρό λιθαράκι στην ενδυνάμωση μιας οικογένειας είναι τεράστια ηθική ανταμοιβή. Επιπλέον, εργάζομαι σε ένα περιβάλλον με συναδέλφους που μοιράζομαι το ίδιο όραμα, την ίδια φιλοσοφία, τις ίδιες ευαισθησίες. Είναι σημαντικό να ξυπνάς το πρωί και να χαίρεσαι να πηγαίνεις για δουλειά.

Τελευταία άρθρα