ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ
Eshop

Ανακοίνωση από το SOS Children’s Villages International – Εκκενώθηκε το Παιδικό Χωριό SOS στη Ράφα της Γάζας

Τα Παιδικά Χωριά SOS λειτουργούν τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας ευάλωτα παιδιά και οικογένειες. Εν μέσω της τρέχουσας σύγκρουσης, ομάδες από τα Παιδικά Χωριά SOS της Γάζας, της Δυτικής Όχθης και του Ισραήλ βρίσκονται στο σημείο και συνεργάζονται για την ανάπτυξη ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία των ευάλωτων παιδιών που βρίσκονται εκεί. Με τη βία να έχει εκτοξευθεί πρόσφατα στη Λωρίδα της Γάζας, εργαστήκαμε για να εντοπίσουμε μια ασφαλέστερη τοποθεσία για τα παιδιά και τις οικογένειες που φροντίζουμε στο Χωριό μας στη Ράφα. Η κορυφαία προτεραιότητά μας είναι —όπως πάντα— η προστασία των παιδιών, ανεξάρτητα από την τοποθεσία ή την κατάσταση.

 

Ενημέρωση: 12 Μαρτίου 2024 [Δήλωση από το SOS Children’s Villages International]

Συνολικά 68 παιδιά από το Παιδικό Χωριό SOS Ράφα στη Γάζα, καθώς και 11 εργαζόμενοι στα Παιδικά Χωριά SOS και οι οικογένειές τους έχουν εκκενώσει το Χωριό. Εργαστήκαμε μέσω της διπλωματικής οδού, με όλες τις αρμόδιες αρχές, για να φέρουμε τα παιδιά και τους ενήλικες στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη, όπου έφτασαν με ασφάλεια, στις 11 Μαρτίου. Τα παιδιά, ηλικίας από δύο έως 14 ετών, βρίσκονται υπό τη φροντίδα των Παιδικών Χωριών SOS, καθώς είχαν ήδη χάσει τη γονική τους μέριμνα πριν από τον πόλεμο. Τα παιδιά είναι καλά, δεδομένου των περιστάσεων, και συνεχίζουν να λαμβάνουν φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη από τους φροντιστές τους που εμπιστεύονται.

 

Τα παιδιά συνοδεύονταν από τους φροντιστές τους στο δρόμο για τη Βηθλεέμ. Λάβαμε τη συγκατάθεση των νόμιμων κηδεμόνων όλων των παιδιών πριν την εκκένωση.

 

«Η επιτυχής εκκένωση δίνει μια αχτίδα ελπίδας. Ταυτόχρονα, η ανησυχία μας παραμένει για όλα τα παιδιά που εξακολουθούν να κινδυνεύουν στη Γάζα».

 

Πρωταρχικό μέλημα των Παιδικών Χωριών SOS είναι πάντα η ευημερία των παιδιών που δεν έχουν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη γονική τους φροντίδα, ανεξαρτήτως πολιτικής. Ως εκ τούτου, καθοδηγούμαστε από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και υποστηρίζουμε τις ανθρωπιστικές αρχές του ανθρωπισμού, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας.

 

Τα Παιδικά Χωριά SOS, εδώ και δεκαετίες, βοηθούν παιδιά που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν τη γονική τους φροντίδα, τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη, και υποστηρίζουν οικογένειες σε κρίση προκειμένου να αποτρέψουν τη διάλυση τους.

 

Παρόλο που τώρα τα παιδιά είναι σχετικά ασφαλή, εξακολουθούμε να ανησυχούμε πολύ για όλα τα υπόλοιπα παιδιά και τους ανθρώπους, που εξακολουθούν να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο στη Λωρίδα της Γάζας. Τα Παιδικά Χωριά SOS συνεχίζουν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Το Παιδικό Χωριό SOS στη Ράφα παραμένει μια σημαντική ανθρωπιστική τοποθεσία που πρέπει να προστατευθεί, παρέχοντας σωτήρια μέτρα σε παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη. Μερικά παιδιά στα Παιδικά Χωριά SOS δεν εκκένωσαν το Χωριό, καθώς δε δόθηκε η συγκατάθεσή τους από τους συγγενείς τους. Το Παιδικό Χωριό SOS στη Ράφα φιλοξενεί και συνεχίζει να δέχεται παιδιά που έχουν χάσει τη γονική τους φροντίδα στον συνεχιζόμενο πόλεμο. Όταν θα είναι εφικτό, και προς το συμφέρον του παιδιού, σκοπεύουμε να τοποθετήσουμε αυτά τα παιδιά με συγγενείς τους. Το Παιδικό Χωριό SOS φιλοξενεί επίσης περισσότερους από 100 – εσωτερικά εκτοπισμένους – ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων είναι παιδιά.

 

Καλούμε όλους τους φορείς, με τη μέγιστη επείγουσα ανάγκη, να αντιμετωπίσουν και να προστατεύσουν τα παιδιά που επηρεάζονται από τη σύγκρουση σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε μια ασφαλή ζωή. Θα συνεχίσουμε το έργο μας στη Γάζα και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα παιδιά και τις οικογένειες σε αυτή την – απειλητική για τη ζωή – κατάσταση, όσο καλύτερα μπορούμε.

Τελευταία άρθρα