ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ
Eshop

Εκδήλωση από τα Παιδικά Χωριά SOS και το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου για την Ψυχική Υγεία των ασυνόδευτων ανηλίκων

Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε από τα Παιδικά Χωριά SOS, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μια σημαντική εκδήλωση για την επιτυχημένη υλοποίηση της πρώτης φάσης του προγράμματος “Mental Health Hub“, που αφορά στην ψυχική υγεία των ασυνόδευτων ανηλίκων αλλά και στην ενδυνάμωση των επαγγελματιών που εργάζονται σε Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη και ακολούθησαν ο Υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για την ψυχική υγεία, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η Πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα, Gerda Vogl, ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλής Μοσκώφ και ο Πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS, Αντώνης Αλακιώτης. Χαιρετισμό απηύθυνε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης και η Γενική Διευθύντρια των Παιδικών Χωριών SOS Γερμανίας, Sabina Schutter.

Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκαν τα ποιοτικά αποτελέσματα του προγράμματος, κατά το οποίο επαγγελματίες από 41 κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλη τη χώρα έλαβαν κλινική εποπτεία, ενώ περισσότεροι από 900 επαγγελματίες παρακολούθησαν τις διαδικτυακές εκπαιδεύσεις και 19 εκπαιδεύτηκαν στο εργαλείο “I Support My Friends, το οποίο μαθαίνει στα παιδιά πώς μπορούν να υποστηρίξουν τους συνομίληκους τους που δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους.

Ο Πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS, Αντώνης Αλακιώτης, κατά την ομιλία του, ευχαρίστησε «όλους όσους ενεπλάκησαν και υλοποίησαν το πρόγραμμα για την ψυχολογική και παιδαγωγική υποστήριξη των ασυνόδευτων ανήλικων στο τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα, το οποίο συνεχίζεται», καλώντας τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης να συμβάλλουν με τη βοήθειά τους σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια και έκλεισε στέλνοντας το μήνυμα «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν».

«Η ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας των ασυνόδευτων ανηλίκων μέσω κατάλληλων ψυχοεκπαιδευτικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων  είναι η βασική μας επιδίωξη. Δεν αρκεί να εμμένουμε μόνο στην υπερδιάγνωση διαταραχής μετατραυματικού στρες αλλά και στην προσωπική ανάπτυξη  των παιδιών μέσω των δεξιοτήτων επιβίωσης και ανθεκτικότητας» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, Ηρακλής Μοσκώφ.

Το “Mental Health Hub” είναι ένα πρόγραμμα πολυεπίπεδης προσέγγισης που προάγει την ψυχική υγεία των ασυνόδευτων ανηλίκων και βοηθά τους επαγγελματίες πρώτης γραμμής να αναπτύξουν δεξιότητες. Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 με  τρία επίπεδα παρέμβασης. Τα δύο πρώτα επίπεδα περιλάμβαναν την παρέμβαση σε επαγγελματίες, ενώ το τρίτο επίπεδο αναφερόταν σε υπηρεσίες που παρέχονται απευθείας σε ασυνόδευτα παιδιά, εκ των οποίων άμεσο θετικό αντίκτυπο στα παιδιά είχαν οι ανοιχτές θεραπευτικές/ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες. Η πρώτη αυτή φάση του προγράμματος χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Τιρόλου και τα Παιδικά Χωριά SOS Αυστρίας.

Το 2024, το πρόγραμμα θα συνεχίσει την παροχή στοχευμένων υπηρεσιών, με χρηματοδότηση των Παιδικών Χωριών SOS Γερμανίας, δίνοντας βιωσιμότητα σε μια ιδιαιτέρως αποτελεσματική παρέμβαση και αυξάνοντας την ομάδα απεύθυνσης. Η πρωτοβουλία αυτή επιβεβαιώνει τη σταθερή δέσμευση των εμπλεκόμενων φορέων και επαγγελματιών με απώτερο στόχο την ψυχοκοινωνική ευημερία των νέων και την ενίσχυση του ευρύτερου κοινωνικού πλαισίου.

 

Τελευταία άρθρα