ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ
Eshop

“Οι άνθρωποί μας, η ψυχή μας”: Κορίνα Γκουτσίδου, Υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας για ΑμεΑ στο Παιδικό Χωριό SOS Θράκης

Οι άνθρωποί μας είναι η ψυχή των Παιδικών Χωριών SOS. Κάθε μέρα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια οικογένεια, με αγάπη, σεβασμό και ασφάλεια. Η Κορίνα Γκουτσίδου, Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας για ΑμεΑ στο Παιδικό Χωριό SOS Θράκης,  μας μιλάει για τον σκοπό του Κέντρου Ημέρας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αλλά και την ικανοποίηση που παίρνει καθημερινά από τη δουλειά της.

 

Τι είναι το Κέντρο Ημέρας για ΑμεΑ;

Το Κέντρο Ημέρας για Άτομα με Αναπηρία αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο ανθίζει κάτω από τη στέγη του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης, καμαρώνοντας για τη μοναδικότητά του. Το πλαίσιο παρέχει δωρεάν στους ωφελούμενους και στο περιβάλλον τους την κατάλληλη υποστήριξη, μέσω δημιουργικών εργαστηρίων, βιωματικών ασκήσεων, συμβουλευτικής υποστήριξης, ασκήσεων ενίσχυσης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και εξόδων στην κοινότητα, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους. Τα βασικά εργαστήρια υλοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και καθοδηγούνται από ειδικούς εκπαιδευτές, οι οποίοι συνιστούν τη διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται εργαστήρια ζωγραφικής, μουσικής, κεραμικής και γυμναστικής, με τη συνεχή εποπτεία της Νοσηλεύτριας και τον συντονισμό της Κοινωνικής Λειτουργού.

 

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζεις καθημερινά και πώς τις ξεπερνάς;

Πρόκληση συνιστούν οι απαιτητικές μέρες τόσο σε ατομικό επίπεδο κάθε μέλους, όσο και στο διαπροσωπικό. Με την εξαιρετική συνεργασία της διεπιστημονικής ομάδας, εντάσεις και ανησυχίες γίνονται γρήγορα σκόνη που οι ωφελούμενοι τινάζουν από τα ρούχα τους μετά από ένα εργαστήρι κεραμικής. Μία επιπλέον σημαντική πρόκληση είναι η βαθιά ριζωμένη αγωνία των γονέων και κηδεμόνων για το μέλλον των ωφελούμενων και αυτό είναι κάτι που διαχειριζόμαστε με την παροχή συνεχόμενης ψυχολογικής υποστήριξης. Τέλος, η στήριξη μέσω δωρεών, χορηγιών, εθελοντικής προσφοράς και συνεργασιών, μειώνει ιδιαίτερα το άγχος της βιωσιμότητας του προγράμματος, αντιστρέφοντας έτσι την πρόκληση σε ασφάλεια.

 

Ποια είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που παίρνεις από τη δουλειά σου;

Η δουλειά μου είναι «οι άνθρωποι μου, η ψυχή μου». Από το ζεστό, φωτεινό και «χειροποίητο» περιβάλλον εργασίας, στους συναδέλφους, όπου ο αλληλοθαυμασμός, η αλληλοϋποστήριξη, η εμπιστοσύνη, η θετική ενέργεια είναι γεγονός, και τέλος στους ωφελούμενους, οι οποίοι αποτελούν το ομορφότερο δώρο που λαμβάνω καθημερινά από τη δουλειά μου. Τα μάτια των μελών όταν εκφράζονται και δημιουργούν, είναι οι πιο φωτεινές ενδείξεις ακόμα και στην πιο σκοτεινή μέρα. Η τύχη δεν βρίσκεται σε νόμισμα, αλλά ανάμεσα στα κλειδιά μου με μία μικρή ταμπέλα που αναγράφει «Είσοδος Κέντρου Ημέρας ΑμεΑ».

Τελευταία άρθρα